Historien bakom Nyköpings Fontänhus

Från New York till Nyköping!
När den amerikanska psykiatrireformen genomfördes stängde alla de stora mentalsjukhusen. Patienterna, som ofta var hospitaliserade, blev tvungna att anpassa sig till ett liv utanför vårdavdelningarna.
Några patienter från det stora mentalsjukhuset Rockland State Hospital bestämde att varje dag ses på stadsbibliotekets stadstrappa. Fler och fler samlades för att hjälpa varandra till det nya livet utanför murarna.

1948 skapades grunderna för Fountain House, av och för patienter som önskade ett annat alternativ än den vård det tidigare levt med.
Ett friskt alternativ där utgångspunkten är varje människas förmåga, frihet och rätt till egna beslut. Gruppen var framgångsrika i att hitta arbete och bostäder. Dem fick till slut ett hus på Manhattan. På baksidan av huset fanns en trädgård med en liten fontän, därav namnet.

Liz Asklund var svensk socialsekreterare, kurator, författare och även programproducent på Sveriges Radio. Hon gjorde ett arbete i New York och hörde talas om Fountain House, då besökte hon deras klubbhus och imponerades stort av hur modellen stärkte medlemmarna.
Hon tog med sig konceptet till Sverige och 1980 startades det första Svenska huset i Stockholm.

1991 startade NK-Villan sin verksamhet enligt Fountain House modellen. 2002 bytte verksamheten namn till Fontänhuset Nyköping. Medlemsantalet ökat stadigt och 2005 flyttade verksamheten till större lokaler. Nu har vi ca. 200 medlemmar.

Nyköpings Fontänhus
NK-Villan började arbeta efter Fountain House-modellen 1991. Vi bytte namn till Fontänhuset år 2002. Nyköpings Fontänhus hade behov av nya lokaler, vilket till slut blev verklighet.

Flytten
2005 flyttade Fontänhuset till Folkungagården. Flytten startade den första november och det tog ungefär 2 veckor att flytta allt. Samtidigt flyttade Kommunen in alla saker från allaktivitetshuset. 2 verksamheter slogs ihop till ett Fontänhus. Oron fanns där, att det skulle bli svårt att sammanföra 2 olika verksamheter. Oron över att det var så många medlemmar. Men allt gick över förväntan.

Invigning av nya Fontänhuset
Den 7:e juni 2006 invigdes det nya Fontänhuset. Det var en mycket lyckad tillställning, många kom till invigningen, som även uppmärksammades av lokaltidningen. Karl-Åke Andersson klippte banden och efter det kunde alla avnjuta en härlig buffé.

Certifiering
Nyköpings Fontänhus har ägnat mycket tid åt Certifieringen av vårt klubbhus. Förberedelserna har varit många och har pågått under ganska lång tid. I mitten av november 2006 var det äntligen dags för våra certifierare att besöka oss. Två certifierare, Chris från USA och Sinikka från Finland, var hos oss hela fyra dagar och följde vårt arbete. Efter att ha avslutat besöket på klubbhuset förberedde certifierarna en skriven rapport över rönen och skickade det till ICCD.

Sen väntade vi i Nyköpings Klubbhus på certifieringsresultatet och den skrivna rapporten, det dröjde flera månader innan vi fick resultatet. Allt detta har varit både lärorikt och nyttigt och vi har gemensamt jobbat mycket för certifieringen, vilket har ökat samhörigheten i vårt klubbhus.

Vi gör skillnad

Alla i kommunen tjänar på Fontänhuset. Läs mer om det långsiktiga värdet.

Stöd oss på Fontänhuset

Tycker du att Fontänhuset gör ett bra jobb?
– Bli stödmedlem nu!

Hitta oss!

Här hittar du oss i Nyköping.
Klicka på kartan!