Historien bakom Nyköpings Fontänhus

Från New York till Nyköping!
När den amerikanska psykiatrireformen genomfördes stängde alla de stora mentalsjukhusen i New York. Patienterna, som ofta var hospitaliserade, blev tvungna att anpassa sig till ett liv utanför vårdavdelningarna.
Några patienter från det stora mentalsjukhuset Rockland State Hospital bestämde att varje dag ses på stadsbibliotekets stadstrappa. Fler och fler samlades för att hjälpa varandra till det nya livet utanför murarna.

1948 skapades grunderna för Fountain House, av och för patienter som önskade ett annat alternativ än den vård det tidigare levt med.
Ett friskt alternativ där utgångspunkten är varje människas förmåga, frihet och rätt till egna beslut. Gruppen var framgångsrika i att hitta arbete och bostäder. De fick till slut ett hus på Manhattan. På baksidan av huset fanns en trädgård med en liten fontän, därav namnet.

Liz Asklund var svensk socialsekreterare, kurator, författare och även programproducent på Sveriges Radio. Hon gjorde ett arbete i New York och hörde talas om Fountain House. Hon besökte hon deras klubbhus och imponerades stort av hur modellen stärkte medlemmarna.
Hon tog med sig konceptet till Sverige och 1980 startades det första Svenska huset i Stockholm.

 

Nyköpings Fontänhus
1991 startade NK-Villan sin verksamhet enligt Fountain House modellen. 2002 bytte verksamheten namn till Fontänhuset Nyköping. Medlemsantalet ökade stadigt och verksamheten blev i behov av större lokaler. Idag har vi ca. 250 medlemmar.

Flytten
2005 flyttade Fontänhuset till Folkungagården. Flytten startade den första november och det tog ungefär 2 veckor att flytta allt. Samtidigt flyttade Kommunen in alla saker från Allaktivitetshuset. 2 verksamheter slogs ihop till ett Fontänhus. Oron fanns där, att det skulle bli svårt att sammanföra 2 olika verksamheter. Oron över att det var så många medlemmar. Men allt gick över förväntan.

Invigning av nya Fontänhuset
Den 7:e juni 2006 invigdes det nya Fontänhuset. Det var en mycket lyckad tillställning, många kom till invigningen, som även uppmärksammades av lokaltidningen. Karl-Åke Andersson klippte banden och efter det kunde alla avnjuta en härlig buffé.

Certifiering och ackreditering
Nyköpings Fontänhus har ägnat mycket tid åt Certifieringen av vårt klubbhus. Förberedelserna har varit många och har pågått under ganska lång tid. I mitten av november 2006 var det dags för våra certifierare att besöka oss för första gången. Två certifierare, Chris från USA och Sinikka från Finland, var hos oss hela fyra dagar och följde vårt arbete. Efter att ha avslutat besöket på klubbhuset förberedde certifierarna en skriven rapport över rönen och skickade det till ICCD.

2015 var det åter dags för Clubhouse International att besöka oss i och med att vi startat en ny ackrediteringsprocess. (Under årens gång hade ICCD bytt namn till Clubhouse International och Certifiering bytt namn till Ackreditering.) Vi lämnade in en omfattade självstudie och fick besök av två ackrediterare från Clubhouse International under ett antal dagar. Vi blev godkända som ett Ackrediterat klubbhus på 3 år med villkor att vi arbetade med vissa frågor och återrapporterade inom 1 år till Clubhouse International. Vi är nu ackrediterade fram till 2019 och kommer påbörja ett nytt arbete med att fortsätta vara ett ackrediterat klubbhus under 2018, då en ny ansökningsprocess påbörjas. Under 2018 har vi arbetat med den nya ansökningsprocessen och har nu blivit ackrediterade i 3 år fram till 2022 med villkor att vi arbetar med vissa frågor och återrapporterar inom ett år till Clubhouse International. Vi kommer att påbörja ett nytt arbete för att fortsätta vara ett ackrediterat klubbhus under 2021.

 

Vi gör skillnad

Alla i kommunen tjänar på Fontänhuset. Läs mer om det långsiktiga värdet.

Stöd oss på Fontänhuset

Tycker du att Fontänhuset gör ett bra jobb?
– Bli stödmedlem nu!

Hitta oss!

Här hittar du oss i Nyköping.
Klicka på kartan!